Juustomme

Tuotamme viisi omaa juustoa, jotka ovat löytäneet paikkaansa monen juustointoilijan sydämeen ja pöydälle.

Meijeri

Toimme uuden elämän Tenholan vanhaan meijeriin, joka aikoinaan oli Suomen toiseksi suurin juuston tuottaja.

Ryhmävierailut

Järjestämme opastettuja kierroksia meijerissä ryhmille, jotka ovat kiinnostuneita historiasta ja nykypäivän tuotannosta.

Kauppa

Friman’s kyläkaupassa myydään yksinoikeudella meidän juustojamme, mutta sieltä löydät melkein mitä tahansa muutakin!

Tenhola-juusto
Emmentaler juusto joka jatkojalostetaan suolaamalla ja kypsyttämällä Tenholan meijerissä. Sopii juustolautaselle ja leivän päälle.
Agnes
Nuori, kermainen, pehmeä ja maukas höylättävä herkkujuusto.
Steuberger
Pitkään kypsynyt kova juusto, jolla on pähkinämäinen tuoksu ja täyteläinen maku. Tämä on erinomainen valinta juustolautaselle viinin ystäväksi.
Mildred
Hapokas ja raikas herkkujuusto jolle olemme kehittäneet seuralaiseksi oman viikunamarmeladin.
Grillijuusto
Tenholan oma versio kevyesti suolatusta halloumista. Grillijuustomme pääsee oikeuksiinsa grillattuna tai paistettuna rapeaksi voissa pannulla.

Juustomme

Juustolassa valmistuu tällä hetkellä kolme erilaista, pitkään kypsytettyä juustoa, sekä oma versiomme halloumista, kansankielellä grillijuustosta.

Käytämme valmistuksessa ainoastaan paikallista Tenholalaista maitoa. Juustomme nimet ovat peräisin meijerin historiasta, joista esimerkiksi Steuberger on kunnianosoitus meijerin rakennuttajalle.

Tenhola-juusto, meidän kruunujalokivemme, on jatkojalostettu emmentaler jolle on varattu omat suolaus- ja kypsymistilat juustolasta.

Meijeri

Tenholan Meijeri, joka heräsi eloon Per-Olof ”Pelle” Frimanin käsissä vuonna 2017, sijaitsee vanhassa perinteikkäässä, vuonna 1910 valmistuneessa rakennuksessa. Meijerin ja juustolan rakensi sveitsiläinen Ernst Stäuber, joka perusti yhden Tenholan ensimmäisistä meijereistä. 1930-luvulla meijeri oli Suomen toiseksi suurin juuston tuottaja. Valiolla oli omaa toimintaa meijerissä 1950-luvulta vuoteen 1987.

Meijerin eri rakennuksia ollaan hitaasti ja huolellisesti kunnostettu Pellen johdolla. Tällä hetkellä juustolan osuus on täysin kunnostettu ja siihen on lisätty juustokellari ja tilat ryhmävierailuille.

Opastetut kierrokset juustolassa

Meille ovat ryhmät aina tervetulleita tutustumaan meijerin historiaan ja nykypäivän tuotantoon. Samalla tutustutte tuottajaperheeseen ja saatte kuulla, miten näinkin hullu ajatus sai alkunsa. Muistakaa varata ryhmävierailunne ajoissa. Voitte tehdä varauksen puhelimitse tai s-postitse, joko Pellelle tai Annelle.

Kierrosten yhteyteen voimme järjestää teille lounaan meijerin kokoustilassa. Moni ryhmä valitsee kuitenkin lounaspaikaksi Bakfickan-ravintolamme Tenholan kyläkaupan yhteydessä.

Kauppa

Frimans kyläkauppa sijaitsee Tenholan kirkonkylässä. Vuonna 1916 Sigfrid Skarpin rakennuttama Jugend-tyylinen ”Villa Skarp” on kuin luotu perinteiselle vanhan ajan sekatavarakaupalle.
 
Oikeassa kyläkaupassa tuleekin löytyä vähän kaikkea ja meidän valikoimamme palvelee tarkoitustaan.
 
Juustotiskissämme löydät juustoja koko Euroopasta, mutta ennen kaikkea yksinoikeudella Tenholan Juuston herkkujuustot sekä niihin valikoidusti valmistetut viikuna-, päärynä- ja appelsiinimarmeladit.