Våra ostar

Vi producerar fem egna ostar som redan har hittat sin plats på många ostfantasters bricka.

Mejeriet

Vi blåste nytt liv i Tenalas gamla meijeri som en gång i tiden var Finlands näst största ostproducent.

För grupper

Vi arrangerar rundturer i meijeriet för grupper som är intresserade av historin samt produktionen idag.

Butiken

I Frimans Diversehandel säljs exklusivt Tenala Osts ostar, men där hittar du även allt möjligt annat!

Tenala Osten
Emmentaler som förädlas genom saltbad och lagring i vårt mejeri. Passar på ostbricka såväl som på smörgåsen
Agnes
En ung, gräddig, mjuk och smakrik delikatess-ost
Steuberger
Långlagrad hårdost med nötaktig doft och fyllig smak. Ypperlig på ostbricka tillsammans med ett glas vin
Mildred
Syrlig, fräsch delikatess-ost som gör sej fint på ostbrickan med vår fikonmarmelad
Grillost
Tenalas egna variant av halloumi. Lättsaltad, knastrar skönt i munnen och går bra att både grilla och steka i stekpanna med en klick smör

Våra ostar

I ysteriet tillverkar vi för närvarande tre olika, långlagrade ostar samt vår Tenala-variant av grillost, alla gjorda på lokal mjölk från Tenala. Två av de långlagrade ostarna har fått namn efter damer som på Valios tid jobbade i mejeriet; Agnes och Mildred. Den tredje, långlagrade osten heter Steuberger, som en hyllning till mannen som byggde mejeriet. Tenala-osten, vår kronjuvel, är en förädlad emmentaler som har sitt eget saltningsutrymme och lagringskällare i ysteriet.

Våra ostar finns exklusivt att köpa endast i vår Diversehandel samt på olika marknader där vi själva är närvarande.

Meijeriet

Tenala Mejeri, som öppnade i Per-Olof ”Pelle” Frimans regi 2017, är beläget i en gammal, anrik byggnad från 1910. Komplexet byggdes av schweizaren Ernst Stäuber, som startade upp ett av Tenalas första mejerier. På 1930-talet var mejeriet landets näststörsta ostproducent. Här har även Valio haft verksamhet från 1950-talet till 1987.

Mejeri-byggnaderna har sakta men säkert renoverats av Pelle( som köpte fastigheterna år 2015 ), vilket är en långsam och arbetsdryg process. För närvarande står själva ysteri-delen klar samt ostlagrings-källare och besöksutrymmen.

Rundtur i meijeriet

Vi på Tenala Mejeri tar gärna emot besök av grupper. Då får ni se hur vårt mejeri fungerar innanför och ni får höra vår berättelse om hur vi kom på idén att starta upp en sådan verksamhet. Kom ihåg att boka i god tid innan. Bokningen görs antingen till Pelle eller Anne, per telefon eller e-post.

I samband med besöket finns möjlighet att äta lunch i mejeriets mötesrum. Eller gör som de flesta; börja med ett besök i mejeriet, fortsätt med mat i vår Restaurang Bakfickan och avsluta med shopping i Frimans Diversehandel.

Butiken

Butiken ligger mitt i centrum av Tenala kyrkoby, i ett hus byggt år 1916 av en man som hette Sigfrid Skarp. Det gamla huset i jugend-stil “Villa Skarp” är som gjort för att inhysa en traditionell, gammaldags diversehandel.

En riktig bybutik bör ju ha lite av det ena och andra och i vårt sortiment hittar du säkert det mesta!

I ostboden finns ostar från hela Europa. För att göra ostbrickan komplett kan man köpa av våra hemlagade marmelader: Fikon, päron och apelsin.